Τι Είναι η Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας;

Εισαγωγή

Όλ@ μας έχουμε περιόδους και στιγμές που νιώθουμε χάος, πίεση ή μπλοκαρίσματα. Άλλοτε είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και ξέρουμε την αιτία πχ. ένας χωρισμός, μια απώλεια, μια μεγάλη αλλαγή. Άλλοτε, είναι κάτι πιο αόριστο—μια αίσθηση ότι κάτι λείπει, ή δεν έχει νόημα. Σε αυτές τις στιγμές, η συμβουλευτική μπορεί να προσφέρει στήριξη, κατανόηση και έναν νέο τρόπο να βλέπουμε.

Η συμβουλευτική ψυχικής υγείας είναι ουσιαστικά ένα βήμα προς την αυτογνωσία και την αλλαγή. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια όσο γίνεται και εμπιστοσύνη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ανοιχτούν, να μιλήσουν για τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, και να επεξεργαστούν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής, "Ο γενικός στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν με σκοπό να ζήσουν μια, κατά την κρίση τους, περισσότερο ικανοποιητική και ολοκληρωμένη ζωή, τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας."

Πώς Λειτουργεί η Συμβουλευτική;

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο σύμβουλος δεν δίνει συμβουλές ούτε έτοιμες λύσεις. Αντίθετα, σε βοηθά να ανακαλύψεις τις δικές σου απαντήσεις. Η διαδικασία προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές αυτοπαρατήρησης και αναστοχασμού για την καθημερινότητα.

Αυτό που κάνει τη συμβουλευτική διαφορετική από τις φιλικές σχέσεις ή την προσωπική αυτο-θεραπεία είναι ότι ο χώρος της θεραπείας είναι ειδικά δομημένος για αυτό το σκοπό και δεν είσαι μόν@ σου σε αυτό. Η παρουσία ενός θεραπευτή ή μιας θεραπεύτριας, με τα εργαλεία και την προσέγγισή τους, προσφέρει μια διαφορετική οπτική & καθρέφτισμα.

Η συμβουλευτική δεν αφορά στην παροχή οδηγιών για το πώς να ζήσει κάποιος, αλλά στην εξερεύνηση του πώς θέλει να ζήσει, με έμφαση στην προσωπική ευθύνη και τις επιλογές.

Συνεπώς, είναι μια βαθιά μορφή αυτοφροντίδας, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Η υποστήριξη από το περιβάλλον και η αίσθηση κοινότητας παραμένουν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ουσιαστικής ζωής και ενθαρρύνεται σε όλη τη διάρκεια.

Οι συνεδρίες είναι εμπιστευτικές (υπάρχει απόρρητο των συνεδριών) και η διάρκειά της συνολικής θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους σου. Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας προωθεί την υγεία, διευκολύνοντας και υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ατόμου σεβόμενη τις προσωπικές αξίες του συμβουλευόμενου ατόμου, το δυναμικό του, τις αντοχές του καθώς και τις ικανότητες του να προσδιορίζει τους ατομικούς του στόχους (ΕΕΣ).

Για Ποιους Είναι η Συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική απευθύνεται σε άτομα που:

  • Βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες

  • Θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους

  • Αναζητούν τρόπους διαχείρισης των σχέσεών τους

  • Θέλουν να εξερευνήσουν την προσωπική τους ιστορία

  • Αναζητούν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή

Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δέσμευση και συνέπεια, με τις έρευνες να δείχνουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10-15 συνεδρίες για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα*.

Τα Οφέλη της Συμβουλευτικής

  • Βελτίωση της συναισθηματικής διαχείρισης.

  • Μεγαλύτερη κατανόηση των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς σου.

  • Καλύτερη επικοινωνία και σχέσεις.

Πλαίσιο Λειτουργίας

Η θεραπευτική διαδικασία διέπεται από:

  • Απόρρητο και εμπιστευτικότητα

  • Σταθερό πρόγραμμα συνεδριών

  • Συνεχή ανατροφοδότηση για την πορεία της θεραπείας

Πώς να Επιλέξεις Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας;

  • Βρες κάποιον με σχετική, συνεχή εκπαίδευση και επάρκεια.

  • Δες αν η προσέγγισή της θεραπείας ταιριάζει στις ανάγκες σου.

  • Άκου το ένστικτό σου. Αν νιώθεις άνετα και ασφαλής, είναι καλό σημάδι.

Τέλος, ένα σημείο που θα ήθελα να σταθώ είναι πως η θεραπευτική σχέση αποτελεί τον πυρήνα της διαδικασίας. Το "εδώ και τώρα", δηλαδή το τι συμβαίνει σε παρόντα χρόνο μεταξύ θεραπεύτριας και θεραπευόμενης, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναγνωριστούν και να επεξεργαστούν προσωπικά και σχεσιακά μοτίβα που επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Next
Next

Αχ, αυτό το «όχι»!